Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mit üzen a hajnal hírvivője? - a kakas szimbólum a mindennapokban

Mit üzen a hajnal hírvivője? - a kakas szimbólum a mindennapokban Szinte minden állat motívum valamilyen jelentéssel bír körülöttünk. Ezt a jelentést pedig mi, emberek alkottuk meg, a különböző tulajdonságaikat megfigyelve, és itt-ott kiegészítve a saját hiedelmeinkkel.
Az így kialakult szimbólumok mind energiát képviselnek, melyek attól függetlenül is erőteljesen hatnak ránk, hogy ismerjük e a jelentésüket vagy sem. 
A kakas például főként a jókívánság és a szerencse jelképe, de sok esetben a fénnyel, feltámadással azonosítják és az éberség megtestesítőjeként tartják számon. De mi áll ezeknek a hátterében? 

 

Vallási szimbólum vagy harcias jelkép?

A kakas, mint szimbólum a legtöbb vallásban rendkívül hangsúlyos szerepet kapott. Már az ókortól a hűség, a hit és az erkölcs jelképe volt. Szimbolikája az egyes korokban eltérő ugyan, de fellelhető néhány azonos vonás. Például, hogy több vallásban is a napisten jelképének, vagy a hajnal hírvivőjének tartják - ahogy a rómaiak és a görögök is. 
Japánban viszont a férfias, harcias értékeket képviseli, a buddhizmusban pedig a kakas a végzet képét jeleníti meg.
Az antikvitás elgondolásai szerint képes meggyógyítani a betegeket, ezért feláldozták az orvostudomány istenének. Úgy vélték, hogy az élet után egy újabb világ fényébe vezeti a halott lelkeket. Az európai hitvallás viszont inkább szellemriasztó tulajdonsággal ruházta fel.

Miért kerül fém kakas a templomok tornyára?

Igen gyakori a fémből készült kakas megjelenése a reformkori templomtornyokon. Több városunkban, például Miskolcon és Szegeden is rábukkanhatunk ilyen kakas-díszes templomokra. De mit keresnek a kakasok a templomtornyok csúcsán? Ma már kevésbé él a köztudatban, de a kakas igen meghatározó szerepet játszik a keresztény szimbolikában. Egy nagyon fontos Bibliai eseményhez kötődik a kakas, mint jelkép. Ugyanis arra emlékeztet, hogy Péter apostol háromszor megtagadta Jézust, majd a kakasszót hallva döbbent rá tettére. Ettől kezdve a kakas a hűség és az igazhitűség szimbólumává vált a keresztények körében, és a mai napig több templom tetején hirdeti ezeket az értékeket. Illetve a reggeli fény szimbólumaként emlékeztet Krisztus feltámadására és az utolsó ítéletkor történt visszatérésére. A jelkép fontosságát mutatja, hogy a templomtornyok mellett más formában is találkozhatunk kakasokkal, például fákon faragott formában, ajtók kilincsén, lámpák mintázatán vagy mennyezetek festményei között.

A kakas medál

Ha a vidéki életre gondolunk, az a legtöbbünknek a nyugalmat, lelassulást jelenti. A népi hagyományok szerencsét is társítanak a kakashoz, hiszen ha sok tojása van egy gazdának az jellemzően bőséget jelent. 
Ha pedig arra gondolunk, hogy a kakas megosztja az eledelét a tyúkokkal, akkor nem meglepő, hogy a jóság megtestesítőjének is tekintik.

Egy kakas medál kedves kiegészítője lehet azoknak, akiknek fontosak ezek az értékek, a klasszikus, vidéki életvitel, a természet közelsége és a család, gondoskodás.
Emellett a kakast a reggel hírnökeként sokszor a fénnyel, új kezdettel is összekapcsolják, ezért akkor is jó választás lehet, ha szeretnél kevésbé stresszelni a hétköznapokban és emlékeztetni magad, hogy a dolgok nincsenek kőbe vésve és minden reggel egy friss kezdet lehet. Illetve akkor is, ha nagy változás előtt állsz és új fejezet kezdődik az életedben, amihez jól jön egy kis szerencse és plusz támogatás.

Válassz a kakas medálok közül vagy nézd meg a többi állatos ékszerünket is!


A cikkben szereplő információk forrása:
http://csocsoszan.hu/eletteruenk/otthonunk/feng-shuink/item/133-allatszimbolumok
http://regi.reformatus.hu/mutat/a-kakas-szimbolumanak-evezredei/
https://777blog.hu/2020/06/25/miert-van-buzogany-vagy-kakas-egyes-templomok-tetejen/

 

Keresés