Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mit jelképez a nyúl és mi köze a Húsvéthoz?

Mit jelképez a nyúl és mi köze a Húsvéthoz? Húsvét ide vagy oda, a nyuszikat sokan szeretjük - akár háziállatként is, hiszen kedves, aranyos kis állatok, akik sok vidámságot okoznak a hétköznapokban. Tavasszal pedig még nagyobb figyelmet kapnak, ilyenkor általában a nyuszi medáljainkat is többen keresitek. Kicsit utánajártunk, mihez is köthető a nyúl, mint szimbólum és hogyan kapcsolódik a Húsvéthoz vagy a tojásokhoz?
 

 

Már a különböző ősi kultúrákban is megtalálható a nyúl, mint többletjelentéssel bíró jelkép. A hinduknál a tökéletes áldozat megtestesítője, mert a legenda szerint tűzbe ugrott önként, ezzel feláldozva magát, hogy Buddha élelemhez jusson.

Kínában többféle szerep is köthető hozzá: amellett, hogy a hosszú élet, a termékenység és a megújulás szimbóluma, a császárné emblémája is és a kínai horoszkópban a legszerencsésebb jegynek tartják.

A hagyomány szerint teliholdkor a nyulak a mezőkön összegyűlnek, ezért a Hold közvetítőinek is nevezik őket, és a Hold ünnepre, fehér illetve piros nyuszi figurákkal készülnek.

A taoista filozófusok tanításai szerint még fontosabb szerepük van: ők készítik ugyanis a halhatatlanság elixírjét.

Nőies szimbólum és a tavasz hírnöke

A nyulakról azt is tudjuk, hogy rendkívül szapora állatok ezért is lehetnek sok kultúrában a termékenység, a túlélés és a család szimbólumai.
A görög / római mitológiában Aphrodité kísérő állataként ábrázolják, de gyakran megjelenik Cupido oldalán is. 
Az angolszász holdistennőt (Eostre) jellemzően nyúlfejjel ábrázolták és ő teremtette az új életet, a tavaszt. Ezért az ő tiszteletére minden évben ünnepséget rendeztek a tavaszi időszakban. A nyúl így összekapcsolódott az újjászületéssel és a természet körforgásával, megújulásával is.


Az egyik kedvenc ezüst nyuszi medálunk

De hogy jön ide a Húsvét?

A kérdés valószínűleg sokakban felmerült már. Mégis mi köze a feltámadás ünnepének a nyulakhoz és a csokitojásokhoz?

Még az időszámításunk előtti időben, az évnek ebben a szakaszában ünnepelték a tavasz kezdetét, később pedig ezek a pogány hagyományok összemosódtak a keresztény húsvéti szokásokkal. Például a locsolkodással is, ami a keresztség jelére utal.

A nyulakat a tavasz hírnökeinek is tartották, hiszen ebben az időszakban egyre többen és többen jelentek meg a mezőkön, hírül adva az embereknek, hogy érkezik a melegebb idő, megújul a természet.

A nyuszit, mint húsvéti jelképet, először Németországban használták a xvi. században és itt készült el az első ehető cukornyúl is. Amit persze sok sok húsvéti édesség, csokinyuszi, csokitojás követett, melyek ma már megszokott és elengedhetetlen kellékei a húsvéti ünneplésnek. 

Az a szokás is, miszerint a Nyuszi ajándékot hoz a gyerekeknek, Németországból ered. Persze akkoriban ez színes tojásra és édességre korlátozódott, ma viszont szeretjük meglepni a kicsiket (és a nagyobbakat is :) ) valami maradandóbb dologgal is.

 

Ez pedig lehet akár egy szép nyuszis ékszer, medál vagy fülbevaló!

 

Te melyiket választanád?


     

A cikkben szereplő információk forrása:
https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/szimbolumtar/ch02.html
https://www.tattooglobus.hu/szimbolumok/allatok/a-nyul/

Keresés