Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szimbólumok nyomában - macskás és kutyás ékszerek jelentései

Szimbólumok nyomában - macskás és kutyás ékszerek jelentései A kutyára és a macskára úgy gondolunk, mint a kedvenc háziállatainkra, de ha egy kicsit jobban megismerjük a mitológiában betöltött szerepüket és a különböző legendákat, hamar rájöhetünk, hogy ennél jóval összetettebb szimbólumokról van szó. Kicsit utánajártunk, mit is jelképeznek, milyen jelentéssel bírnak és azt is eláruljuk, mikor érdemes viselned őket valamilyen formában (mondjuk ékszerként :) ).

 

Különleges és összetett a kapcsolatunk a kutyákkal...

Egy ősi magyar legenda így ír a kutya teremtéséről:

“Miután a föld így szépen elkészült volt, Úr-Isten fölnyúlt az égbolt tetejébe, s letört egy kis darabot a Napból. Ebből formálta az első embert és az első asszonyt. S mivel még maradt a kezében egy kis törmelék a napdarabkákból, ebből a törmelékből teremtette meg az ember és az asszony két hűséges szolgáját, a kutyát és a lovat.”

Azóta is, a kutyák sokféleképp segítenek minket életünk során, hű társként, védelmezőként, vagy akár megbízható segítőként is (pl.: a vakvezető kutyák, nyomozó kutyák).

Vitathatatlan, hogy ez egy különleges kapocs. Nagyon sok történetben, legendában a főhőst kíséri egy kutya, és filmekben is gyakran dolgozzák fel ezt a kapcsolódást a kutya és gazdája között, ami már az ókorban is foglalkoztatta az embereket.

A kelta mitológiában az alvilági istenek és a halottak kísérőjeként tartották számon a kutyákat, akik intelligenciájuk és az emberhez fűződő kapcsolatuk miatt, minden mitológiában fontos szerepet kaptak. Szinte kivétel nélkül a halállal, lélek vezetésével kapcsolatos feladatuk volt. 

Egyiptomban az újjászületés jelképeként is használták a kutyát, mint motívumot. A gyakran ábrázolt, sakálfejű Anubis volt a holtak védelmezője, aki a halottakat az alvilágba vezette. Ez a gondolat pedig még ma is sokakat foglalkoztat: vannak, akik úgy tartják, hogy éles megfigyelőképessége és szimata miatt a kutyák képesek a világok között húzódó határok átlépésére és ha figyelünk a jelzéseikre akár jövőről is képet kaphatunk...

Mikor viseld amulettként?

Válaszd Anubis-t, aki a túlvilág kapujának őrzőjeként segít, ha úgy érzed, hogy fordulóponthoz érkeztél és új életet kezdenél. Támogatást kaphatsz tőle, ha egy új úton indulnál el és úgy érzed erre van szükséged.

A “sima” kutyás medálokat pedig inkább azok választják, akiknek fontos a hűség és megbízhatóság, mint emberi érték. Egy ilyen szimbólum segít a jelen pillanat megélésében, értékelésében és segít a döntések meghozatalában.

Kecses, rejtélyes és független

Vajon gondoltál már úgy az édes, doromboló, bújós kiscicádra, mint a nőiesség vagy a démoni erők megtestesítőjére? Valószínűleg nem, pedig a macska szimbólum történeti háttere is, a kutyáéhoz hasonlóan rendkívül színes és itt-ott ellentmondásos.

Ahogy a kutyáknál is, a macska esetében is előkerül a túlvilág és a kifinomult, különleges érzékelés és a titkos tudás állataként is jellemzik.

Viszont a megítélése kultúránként eltér: Kínában az embert segítő hatalom jelképeként tekintenek rá, mert elpusztítja a gabonákban kártevő egereket, míg a kereszténységben inkább a macska negatív tulajdonságait hangsúlyozzák, mint például a lustaság. Sőt, a fekete macska egyenesen rosszat jelent: a démoni erők és az alvilági energiák megtestesítője.

A macskát, mint szimbólumot előszeretettel használják a lakberendezésben is például, mert a feng shui szerint elhessegeti a rossz szellemeket és távol tartja a negatív energiákat, amelyek gátolnának minket a sikerek elérésében. Talán a tengerészek is hasonló okból tartottak mindig legalább egy macskát a hajón. :) Japánban, az üzleti életben is szerencsehozóként tekintenek rá, ezért gyakori dísztárgy az irodákban is a Maneki-Neko, vagyis az integető cica.

Egyiptomban óriási tisztelet övezte, Básztet, a szerelem és a termékenység istennője macska képében jelenik meg a történetekben, így a macska az áldás, a védelem és az anyaság jelképévé is vált. (A macska latin nevéből - felis – származó neveink: Félix, Felicia, boldogot, szerencsést, termékenyt jelentenek.) A macskaistennő tiszteletére emelt templomokban több ezer macska élt, teljes jólétükről macska-papok gondoskodtak.

Ma is tipikus szimbóluma és erőállata a bölcs nőknek. A függetlenség legalább olyan fontos jellemvonása, mint a kecses mozgás és a nőiesség. Habár szereti az ember közelségét, megtartja a határait és jobban jellemző rá, hogy a saját útját járja, mint például egy kutyára.

Szinte minden mitológiában helyet kaptak ők is, és a mágia állataként tekintenek rájuk. Különlegesen fejlett érzékelésüknek köszönhetően kapcsolatban állnak a transzcendens erőkkel és nagyon jó telepatikus kapcsolatot képesek teremteni az emberekkel. A népi hiedelmek szerint hatodik érzékkel és 9 élettel rendelkeznek.

Mikor viseld szimbólumként?

A macska egyaránt jelképezi a szabadságot, és a bátor, magabiztos nőt, a kíváncsiságot és éleslátást. Tökéletes választás egy macskás medál vagy fülbevaló, ha fontos számodra a függetlenség. Ez a szimbólum erőt kölcsönöz, segít az energiamezők tisztántartásában és emlékeztet rá, hogy meg kell óvnod a szabadságod és időt kell szánnod magadra, a feltöltődésre!
 

Nézz szét az állatos ékszereink között és válaszd ki a hozzád illő szimbólumot!

 

A cikkben szereplő információk forrása:
http://ebredezok.hu/2015/02/a-kelta-kutya-szimbolum/
https://asztropresszszimbolumtar.wordpress.com/2018/01/06/a-kutya-szimbolikaja/
https://www.csocsoszan.hu/component/k2/item/133-allatszimbolumok
https://www.fenyorveny.hu/2015/12/szimbolumok-allatszimbolumok-macska.html

Keresés